En blogg om produktionsteknik

5S på ett naturligt sätt

Dela

☝ Hitta ett naturligt sätt att arbeta med 5S

I slutet av 1980-talet när jag arbetade som maskinoperatör vid en mekanisk verkstad så hade jag aldrig hört talas om 5S. Men vi hade ändå ordning på verktyg, datablad och hålremsor.

Under senare år har jag som produktionsingenjör sett ungefär samma; att som regel råder god ordning ute vid arbetsplatserna, men det finns en del att göra när det gäller att bekämpa slöserier och skapa en säkrare arbetsmiljö.

När chefen börjar prata om 5S så händer något. Det görs en rivstart med de första 3S. Det städas och kastas saker. Någon opponerar sig: -”Det där är väl onödigt att kasta bort?”. Arbete med 5S och att göra revisioner blir till sist en börda som ingen vill göra.

Några tips:
✔ Engagera personalen och berätta fördelarna med säkerhet, kvalitet och produktivitet.
✔ Ställ inget orimligt krav att allt ska vara perfekt från första dagen.
✔ De som arbetar vid stationen äger och förbättrar standarden.
✔ Genomför personalens förbättringsförslag.
✔ Anpassa 5S efter era förutsättningar.

💡 Lägg en lagom ambitiös grund och låt inte 5S bli en börda. Hitta disciplin och skapa vana via ett naturligt flöde som att till exempel städa och plocka undan i slutet på skiftet.

Behöver ni hjälp med utbildning och att komma i gång med 5S? Tveka inte att höra av er till mig! ☎️ Kontakta mig 070-290 60 41 ☎️ Jag finns även på LinkedIn.

#produktion #5S #produktivitet #lean

Relaterade blogginlägg

Rulla till toppen
Scroll to Top
MH logo

Denna webbplats använder cookies. Om du inte tillåter detta måste du stänga av dem i din webbläsare. Läs mer